Rail & OV belegt het pensioengeld om er een zo goed mogelijk rendement op te halen. Tegelijkertijd willen we met onze beleggingen bijdragen aan een duurzame en leefbare wereld. Hoe we dat doen is vastgelegd in ons beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen.
Waarom maatschappelijk verantwoord beleggen?
Eind 2021 bedroeg ons belegd vermogen ruim 27 miljard euro. Daarmee kunnen we invloed uitoefenen op de wereld om ons heen. Wij maken ons er hard voor dat de bedrijven waarin we beleggen goed omgaan met mens en milieu en integer worden geleid. Dat past bij onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. We weten uit diverse onderzoeken dat de bedrijven in onze sector en onze deelnemers en gepensioneerden dat ook van ons verwachten.
Beter voor de wereld én voor het pensioen
Wij zijn ervan overtuigd dat duurzaam beleggen bijdraagt aan een goed rendement. Het verkleint ook bepaalde beleggingsrisico’s. Denk aan wat het met de waarde van een aandeel kan doen als een bedrijf in opspraak raakt. Of als hun producten of productiewijze niet meer aansluiten bij de maatschappelijke opvattingen.
Dit is wat we doen
Ons beleid sluit aan bij internationale afspraken
Ons beleid sluit aan bij de belangrijkste internationale afspraken over verantwoord ondernemen en beleggen, bijvoorbeeld van de Verenigde Naties. In 2021 ondertekenden we daarnaast het IMVB-convenant. Daarin hebben Nederlandse bedrijven en maatschappelijke instanties samen met de overheid scherpe regels afgesproken voor verantwoord ondernemen en beleggen. Al onze beleggingen moeten daaraan voldoen.
We sluiten bedrijven en landen uit
We beleggen principieel niet in bedrijven die te maken hebben met controversiële wapens, met tabaksproductie of de winning van thermische kolen. Ook beleggen we niet in bedrijven die zich stelselmatig schuldig maken aan schending van mensenrechten, milieuvervuiling of slecht ondernemingsbestuur. Ook sommige landen sluiten we uit. Daarbij vormen sinds 2021 de normen van de UN Global Compact de maatstaf. Als een land op een van deze normen (mensenrechten, arbeidsrechten, milieu en anti-corruptie) te laag scoort, sluiten wij het uit. In maart 2022 hebben we besloten om Rusland op de uitsluitingenlijst te plaatsen in
verband met de oorlog in Oekraïne.
We oefenen invloed uit als aandeelhouder
Als belegger zijn wij aandeelhouder van bedrijven en daarmee kunnen wij invloed uitoefenen op het beleid van deze ondernemingen. We doen dit onder meer door te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. In 2021 hebben we ons stembeleid verder aangescherpt, waardoor we nog strakker sturen op duurzaamheid. We stemden in 2021 op 3.453 vergaderingen op 34.746 voorstellen.
We gaan in gesprek met bedrijveN
Ook in 2021 zijn we de dialoog aangegaan met bedrijven over hun duurzaamheidsprestaties. Waar nodig stellen we eisen om tot verbetering te komen. Voldoen bedrijven daar niet op tijd aan, dan trekken we ons terug als belegger. In 2021 hebben we 1.620 gesprekken gevoerd met 564 ondernemingen. Hiervan hebben 122 bedrijven ondertussen hun beleid al aangepast.
We hebben zeven speerpunten gekozen
We hebben in 2021 zeven speerpunten gekozen waarop we de komende jaren sterk gaan inzetten. Ze komen mede voort uit de resultaten van ons deelnemersonderzoek.
Dit zijn ze:
▶ Goede gezondheid en welzijn
▶ Waardig werk en economische groei
▶ Industrie, innovatie en infrastructuur
▶ Duurzame steden en gemeenschappen
▶ Klimaat
▶ Vrede, justitie en sterke publieke diensten
▶ Partnerschap om doelstellingen te bereiken
Vooral ten aanzien van het onderwerp klimaat hebben we het afgelopen jaar al forse stappen gezet. Meer daarover leest u in het interview op de volgende pagina’s. Lees hier verder.
Wilt u meer weten over ons beleid voor maatschappelijk verantwoord beleggen? U leest er meer over op onze website.